Szövegdoboz: Jó tudni...

A szexuális funkciózavarok jelentős részét betegségek, fiziológiai, -anatómiai problémák okozzák. Ezek terápiáját különféle szakorvosok, nőgyógyászok, urológusok, andrológusok, végzik. A szexuálpszichológushoz kizárólag a lelki eredetű működészavarokkal kell fordulni.

A leggyakoribb lelki eredetű szexuális problémák megjelenésének, és okainak rövid magyarázata:

 Merevedési zavarok

 

Több formája ismeretes. Csak néhányat ezek közül:

- Semmilyen inger hatására nem indul meg a merevedés.

- Előjáték alatt, még a nadrágban teljes merevedés keletkezik, de a vetkőzéskor, ágybabújáskor ez megszűnik.

- Előjáték során megindul a merevedés, de a hüvelybe történő behatoláskor megszűnik.

- Elég kemény a pénisz ahhoz, hogy be lehessen vezetni a hüvelybe, de a közösülés közben rohamosan felpuhul, használhatatlanná válik.

- Orális játék során teljes a merevedés, de a hüvelybe helyezéskor ez megszűnik.

- Nem teljes a merevedés, némi ügyeskedéssel mégis be lehet vezetni a hüvelybe, ám rövid ki-be mozgás után ez a képesség is megszűnik.

Mivel a férfiember számára a merev pénisz jelenti saját férfiasságának szimbólumát, ennek meggyengülése vagy hiánya jelenti a legnagyobb megrázkódtatást. Az erekció (merevedés) elmaradásának okai között, előtörténetként gyakran megtalálható a korai magömlés, valamint ezt a zavart is kiváltó néhány személyiség fejlődési probléma, párkapcsolati anomália, a kudarcoktól való szorongás, lelki sérülés, ágyunalom. De a terápiás munka során sokszor felfedezhetők különféle mélylélektani ágensek is.

 

 

 Korai magömlés

Korai magömlésről, (ejaculatio praecox) akkor beszélünk, amikor a férfi a pénisz hüvelybe történő bevezetése előtt, vagy közvetlenül a bevezetés alatt/után, vagy pedig igen rövid időn belül elélvez. A rövid idő relatív fogalom.

Amennyiben a nőpartnernek rendszeresen sikerül a közösülés alatt orgazmushoz jutnia, lelkileg is kielégültnek érzi magát, nem beszélhetünk „abszolút korai” magömlésről.

Ám másik párkapcsolatban ugyanez az időtartam komoly problémát okozhat. Ebben az esetben mindenképpen érdemes, és szükséges a közösülés-képességet fejleszteni.

A problémát egyebek mellett és nagyrészt a serdülőkori helytelen maszturbációs beidegződések, személyiségfejlődési zavarok, meg nem feleléstől való szorongások, a partner kíméletlen elszólásai, szemrehányásai okozzák. Ritkábban előforduló gond, a késői magömlés, vagy a magömlés teljes hiánya. Ennek hátterében rendszerint mélylélektani okokat találunk.

 Vágyhiány

 

Főbb okai : neveltetési problémák, félelmek a szextől, gyermekkori rossz élmények, traumák, a kudarctól való szorongás, a partner ügyetlensége, önző mivolta, fájdalmak a közösülés során, rendszeres kielégítetlenség, az orgazmus elérésébe vetett hit feladása, ágyunalom kialakulása.

Természetesen ez a probléma a két nem esetében más-és más okra vezethető vissza, de mint látható, helyenként kölcsönhatás, átfedés is jelentkezhet. Hazánk újkeletű népbetegsége, a depresszió is a vágy elmaradását, vagy kihunyását eredményezi.

Férfiak esetében

Nők esetében

Anorgazmia (Orgazmusképtelenség)

Közismert tény, hogy a férfiak minden magömléskor orgazmushoz jutnak, a nőknek viszont gyakorlás útján kell megtanulniuk e csúcsélvezet elérését, átélését. A női orgazmus kizárólag csak akkor következik be, ha a szeretkező (vagy önkielégítést végző) lányok, asszonyok képesek ellazulni és teljesen átadni magukat az élménynek. Az utóbbiak azonban nagymértékben függenek az aktuális pszichés,- hangulati, - érzelmi állapottól, partnerkapcsolati tényezőktől, és a szexualitáshoz fűződő, (a vágyhiány-témában részletezett) tapasztalati és neveltetési hatásoktól egyaránt. Újabban mind gyakrabban hallom a hölgyektől, hogy azért nem képesek elélvezni, mert nem tudnak felnézni a férfiakra. Ez a jelenség az u.n. emancipáció káros melléktermékének tekinthető, amely a nemiség területén is szerepcseréket hozott létre, és gátolja az önátadás, átélés –egyébként magasztos- folyamatát.

Vaginizmus

 

A vaginizmust a hüvelybemenet körkörös záróizmainak görcse okozza. Ezek képesek annyira összeszűkíteni a „bejáratot”, hogy még egy kisujj se tud bejutni. Az ennél jóval terjedelmesebb pénisz pedig csak komoly fájdalmak, sőt rossz esetben vérző sérülések árán erőltethető be. A vaginizmust a szexuális aktus, vagy a mindenkori partner gyakran nem is tudatosuló, de teljes elutasítása hozza létre. Okai lelki eredetűek, gyakran nagyon bonyolult pszichés összefüggések, és hárító mechanizmusok szövevénye felelős a funkciózavarért.